De Tollebeeker | dinsdag 25 Februari

Met de jaarvergadering van het Dorpsbelang werd hij geïntroduceerd: De Tollebeeker.

Maar waar komt De Tollebeeker vandaan en wie maakt dat biertje? De bedenker had zich al bekend gemaakt aan het eind van diezelfde vergadering en hij heet Kasper Katuin. Kasper is woonachtend in Nagele. Sinds 1994 is hij bezig met het op kleine schaal brouwen van bier. Dit deed hij in eigen beheer. Door een bedrijfsongeval in 1999 kwam hij definitief thuis te zitten en is niet veel later in contact gekomen met een grotere brouwerij. Het zelf brouwen van zijn bier doet hij niet meer. Dat wordt ondertussen gedaan door voornamelijk één brouwerij en dan heeft hij nog goede contacten met drie andere brouwerijen. Kasper legt zich nu volledig toe op het zelf ontwikkelen van nieuwe biersmaken en het verkopen daarvan. 19 verschillende "etiketten" heeft hij nu op zijn naam staan. Wanneer het bier gebotteld en in Nagele afgeleverd is etiketteert hij de flesjes handmatig. (Zie foto)

Het bedenken en maken van een nieuw soort bier gebeurt voornamelijk in de keuken. In pannen wordt het brouwsel gekookt en daarna in een witte ton (zie foto) gegoten. Na het gisten wordt er tot slot nog suiker aan toegevoegd. Wanneer de smaak bevalt kan het in productie.

Het is het streven van Kasper om ieder polderdorp zijn eigen bier te bezorgen.