Kinderboekenweek in Tollebeek
Woensdag 27 oktober 2004

Dit jaar werd de 50ste verjaardag van de Kinderboekenweek gevierd en zo ook op de basisscholen in Tollebeek. Met het thema  “Feest & Muziek” kun je alle kanten op, een indruk van wat er allemaal op de scholen gedaan is.
De Minderhoudschool heeft de kinderboekenweek toepasselijk geopend door de rattenvanger van Hamelen het dorp in te sturen met z’n fluit. Alle kinderen werden op deze feestelijke manier van huis opgehaald en naar een versierde school gebracht.
Tijdens de kinderboekenweek was het kleuterlokaal omgebouwd tot discotheek voor kleuters en onderbouw. De bovenbouw heeft lekker kunnen swingen op de dansvloer bij discotheek Rio in Emmeloord.Tijdens hun bezoek werden ze eerst rondgeleid en ze mochten zelfs om beurten bij de draaitafel, daarna ging iedereen heerlijk uit z’n dak.
Ook groep 3 en 4 is op excursie geweest en wel bij de radio- en TV-studio’s van omroep Flevoland. De leerlingen vonden het heel bijzonder om hier eens rond te kunnen kijken en ook nog eens een echte Tv-presentator tegen te komen.
De kleuters deden het wat rustiger aan en gingen naar de bibliotheek in Emmeloord.
Als slotstuk van deze feestelijke week heeft de Minderhoudschool een inloopmiddag gehouden zodat iedereen kon zien wat er gedaan was tijdens deze lesweken en natuurlijk waren er verschillende optredens verzorgd door de leerlingen.
Bij “Op de Wieken” hadden ze het iets minder uitgebreid aangepakt maar beslist niet minder leuk. Bovendien hebben ze het thema “Feest” wel heel letterlijk kunnen nemen met de viering van het jubileum van juf Ryna.
De jongsten van de school hebben naar aanleiding van een boek allerlei activiteiten gedaan m.b.t. vissen. Hierbij hebben zij ook een waterorgel gemaakt vanwege het thema “Muziek” van de kinderboekenweek.
Ook in groep 2 en 3 speelde muziek de hoofdrol want in deze groep was een muziekwinkel ingericht. Na de vakantie gaan deze leerlingen nog muziekinstrumenten maken.
Groep 4 t/m 6 heeft het wel bekende verhaal van Peter en de Wolf beluisterd. Met behulp van dit sprookje hebben zij veel muziekinstrumenten leren kennen.
De groepen 7 en 8 tenslotte hebben een eigen rap gemaakt met alle leerlingen. Wie in de top 40 ooit de “Stripsodie” tegen komt weet nu dat deze van de kinderen van “Op de Wieken” komt.
De Mariaschool heeft van de Kinderboekenweek een project gemaakt dat door de hele school ging. Ook deze school was versierd met zelfgemaakte vlaggen en muzieknoten. Het project werd geopend door Doortje Dartel en mevrouw Noot en zij introduceerden o.a. de 2 liedjes die iedere keer weer terugkwamen tijdens deze weken nl. “DoReMi” van de Sound of music en “Ik ben een Popster” van het schoolTV-programma Koekeloere.
Iedere morgen was er een inloop waarbij een ouder een instrument bespeelde of demonstreerde in het speellokaal. Piano, gitaar, orgel, viool, waterxylofoon maken, klankbellen, een mini harpje, didgeridoo, trompet en aerobicles van juf Truus, de leerlingen waren iedere morgen weer enthousiast. Ook werd er iedere dag na de pauze door 1 kind per groep aan de hele school voorgelezen uit zijn/haar lievelingsboek.
In de kleuterklas was een muziekwinkel gemaakt en waren de opdrachten aan gepast aan het thema “muziek”, zelfs de taallessen in de bovenbouw waren hierop aangepast. Alle leerlingen hebben een eigen instrument gemaakt waarmee zij ook bij het jubileumconcert gaan spelen.
Bij het jubileumconcert werden er door de leerlingen verschillende stukjes op hun eigen instrument van thuis gespeeld. De topper was het ouderorkest met de medley van kinderliedjes en natuurlijk als slotstuk DoReMi.