Opening barak
30 juni 2006

Na maanden van overleg, lobyen, vergaderen en vooral werken is het dan zover. Het enige overgebleven kampgebouw in de N.O.P. is gerenoveerd. Dat dit in ons dorp niet zomaar aan iedereen voorbij gaat is natuurlijk duidelijk. Daar wordt iets speciaals van gemaakt.
Donderdagmiddag 29 juni werden genodigden om halfdrie in de feesttent ontvangen. Onder hen waren 16 pioniers. Zij werden op een kar naar de barak gebracht waar Jan Hermsen hen toesprak.

Na een fluitsignaal groeven de pioniers symbolisch het plastic hok eromheen los. Langzaam werd zichtbaar wat het uiteindelijke resultaat is geworden. Er waren weer ramen op de originele plaatsen met luiken erbij. Het dak was weer zoals het vroeger was. Alleen de binnenkant was toch duidelijk anders dan dat de vroegere bewoners het in hun herinnering hadden. Dartclub ’t Laagste punt bewoont al enige tijd het oude kampgebouw.
Toen het tijdelijke plastic omhulsel eenmaal verwijdert was kwam er een piratenkoor tevoorschijn om de aanwezigen te verwelkomen met een lied.
In de voetbalkantine werd een tien minuten durende voorpresentatie van de DVD gegeven. Deze DVD komt in het najaar uit en gaat juist over die pionierstijd. Interviews, oude beelden en foto’s maken het tot een prachtig overzicht van wat voor weinigen nog een herinnering is.
Nadat alles bekeken was kon men naar de feesttent voor koffie met cake en/of evt. een andere versnapering. Het piratenkoor was ondertussen op het podium gekropen en zette de middag gezellig voort. Tollebeker Steverink had zelfs een speciale tekst op muziek gezet over de pionierstijd.
Toen de poldergrond eenmaal droog lag moest het natuurlijk ingezaaid worden. Twee pioniers toonde buiten de tent hoe dat in z’n werk ging. Met de hand en de zaaiviool.

www.tollebeek.nl