Bovenbouw Mariaschool gaat terug in de tijd
20-03-2008

Donderdagmiddag 20 maart waren de kinderen van groep 6, 7, en 8 van de Mariaschool uitgenodigd in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. De tijdelijke tentoonstelling “Niet voor watjes – Arbeiderskampen in de Noordoostpolder” werd deze middag geopend. Met hulp van de bovenbouwleerlingen werd aandacht geschonken aan het educatieve deel van de tentoonstelling. Allereerst werden zij ontvangen met ranja en chips om hen daarna voor te bereiden op hun bijdrage aan deze middag.

Na een korte instructie gingen de kinderen in groepjes verspreid over de tentoonstelling aan het werk met opdrachten. Met leuke vragen en activiteiten wordt geprobeerd om tijdens deze familietentoonstelling het reilen en zeilen in de arbeiderskampen te ervaren. Soms best onbekend voor de kinderen maar zeer herkenbaar voor de genodigden was een kijkje in de pannen in de keuken.
Een heel praktische ervaring was het omdoen en lopen met de plankjes zoals dat destijds gebeurde over de pas ontgonnen stukken land. Ook de auto was destijds geen algemeen goed, op de fiets kun je ervaren hoe het is om tegen de wind in te fietsen (al zijn de meesten dat wel gewend).
Wat ook velen aanspreekt zijn de nagebouwde barak, de winkel en de slaapzaal. Je mocht zelfs de harde, smalle bedden (sommigen met strozak) proberen. In de winkel hing een prijslijst van vroeger met daarbij de opdracht om van het arbeidersloon de boodschappen te doen.
Aan het eind van de middag kreeg iedereen een “arbeidersdiploma” en een button met de tekst “ik ben geen watje”.
Voor meer foto’s kunt u binnenkort terecht op www.mariaschool-tollebeek.nl, kies in de linkerkolom “foto’s” en u krijgt de fotomap met bijbehorende foto’s. De tentoonstelling is te zien van 20 maart tot 2 november, meer informatie vindt u op www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl.