Eendjes weer boven water
22-05-2008
Waar zijn de Tollebeker eendjes? Enkele weken terug bleken op zondagmorgen 2 kuikens op De Loswal verdwenen te zijn. Moedereend had nog maar 3 i.p.v. 5 kuikens achter haar aan lopen.
Het bronzen kunstwerk Eend en kuikens gemaakt door Marie-Louise Kersbergen staat sinds 1999 op De Loswal. In dat jaar werd de opening van de nieuw opgeknapte Loswal gevierd en werd dit kunstwerk, een geschenk van het bedrijfsleven, onthuld.

Dorpsbelang Tollebeek was zeer ontstemd over de verdwijning van de kuikens. Was het roof of vandalisme. In dat tweede geval zouden de eendjes heel misschien op de bodem van de naastgelegen Urkervaart kunnen liggen. Het was maar een kleine kans dat ze gevonden zouden kunnen worden, maar als je niets onderneemt komen ze zeker niet boven water. Er werd contact gezocht met een duiker en donderdag in de namiddag lagen er 3 duikers van DuikClub Urk;
Bert Ras, Riekelt Brands en Fokke Loosman in de Urkervaart.
Het zicht onder water was bovenin ongeveer 20-30 cm. Onder was het niet verder dan de buitenkant van de duikbril. 0,0 dus. Als eerste kwamen er de nodige fietsen en accu’s naar boven.
De bodem bestond uit drap en het feit dat er geen zicht was maakte de klus erg moeilijk. De aangereikte hooivorken kwamen dan ook goed van pas. Deze werden gebruikt om rond te prikken en als men wat hards trof was het hopen op geluk. Het bleken echter vaak straatstenen of klinkers te zijn. Maar gelukkig! Men vond na een half uur een basaltsteen met het eerste eendje.
De verbazing en blijdschap was groot. Dus toch! Ohh als er één is moet die ander ook in het water liggen. Het duurde echter nog een uur voordat het tweede eendje boven water kwam.
Grootse complimenten voor de duikers die vrijwillig zoveel tijd en energie in deze zoekactie hebben gestoken.
Het kunstwerk zal hersteld worden en hopelijk de mentaliteit van de vandalen ook.

Meer foto’s zijn te zien in ons fotoalbum