Italiaanse gasten bij Zuyderzeeroeiers
(07-07-2014)

De Italiaanse roeisloep U Dragon maakt een 11-daagse tocht door Nederland. Maandag deden ze Tollebeek aan, waar de Zuyderzeeroeiers ze met de Mare Australis onthaalden en trakteerden op een middagje sight-seeing Urk en gebakken vis.

Sportvereniging Grupo U Dragon komt uit Camogli, een plaats dicht bij Genua. Afgelopen weekend startten ze aan een vaartocht die ze van Sneek naar Rotterdam moet brengen. Met de reis draagt de vereniging uit dat het water van zeeŽn en rivieren, grenzeloze verbindingen en vredeboden zijn. De bemanningsleden trokken met hun unieke roeisloep eerder al door onder meer Frankrijk, Engeland, ArgentiniŽ en de Verenigde Staten.

Maandag vertrok de galeisloep uit Lemmer door bereikte via Emmeloord Tollebeek. De roeivereniging ‘De Zuyderzeeroeiers’ uit Tollebeek onthaalden hen aan het einde van de morgen met de Mare Australis. Gezien het feit dat dit veel eerder was dan gepland, vroeg dit om behoorlijk wat flexibiliteit van de roeiers. Toch konden de Tollebekers ze tijdig tegemoet roeien met een van de begeleiders aan boord. Die sprak amper een woord Engels, maar ons was al snel duidelijk dat ‘l-oe-ngo’ iets was als ‘hangen!’

Eenmaal aangemeerd in Tollebeek kon dan eindelijk de bijzondere sloep van dichtbij bewonderd worden. De U Dragon is een 12-riems 10,5 meter lange en 1.600 kg zware sloep, in 1969 ontworpen naar de originele Italiaanse galei en Saraceense ‘Sciabecco’. De sloep werd gebouwd uit materialen van een oorspronkelijke sloep uit begin 1900. Op de vraag of de Zuyderzeeroeiers ook een stukje in de sloep mochten roeien werd aarzelend toegestemd. Het was heel bijzonder om in zo’n prachtige puntgave sloep te mogen varen. Zeker met Italiaanse roeicommando’s; maar al vlot hadden we door wat ‘barra pluia … volga!” betekende; simpelweg ‘vol gas’maakten we er maar van.

’s Middags bezochten de Italianen Urk. ’s Avonds voorzag Jacco Wakker de Italianen – veelal studenten van een maritieme school - van een lekker gebakken visje. Na de overnachting daar vertrok de U DRAGON dinsdagmorgen vroeg richting Genemuiden.
Lees HIER het verslag van de Stentor
Lees HIER het verslag van de Noordoostpolder